Covid-19 και διατροφικές αλλαγές Κυπρίων

IMG_20200311_131019_052.jpg

Μια εύλογη ανησυχία αποτελεί το κατά πόσο η πανδημία έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων. Τόσο κατά την διάρκεια του lockdown, όσο και μετά, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων που παρακολουθώ καθημερινά αλλά και γνωστών, φίλων και συγγενών είναι εμφανής. Άλλους τους επηρέασε θετικά και άλλους αρνητικά.

Αύξηση βάρους 0.57-2.5 κιλά κατά μέσο όρο μετά την έναρξη 1ου κύκλου πανδημίας

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, φαίνεται ότι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων κατά το lockdown, έτρωγαν πιο υγιεινά, μαγείρευαν το δικό τους φαγητό και γυμνάζονταν στο σπίτι. Σε αντίθεση με την ομάδα που επηρεάστηκε αρνητικά η οποία λόγο αυξημένου άγχους ως επίπτωση της πανδημίας εκδήλωνε επεισόδια συναισθηματικής υπερφαγίας και κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φαγητών αυξημένων σε λιπαρά και θερμίδες. Ως αποτέλεσμα αυτού, η έρευνα έδειξε αύξηση βάρους 0.57-2.5 κιλά κατά μέσο όρο μετά την έναρξη της καραντίνας.

pexels-anna-shvets-4167559.jpg

Πιθανή αύξηση ποσοστών παχυσαρκίας στην Κύπρο μετά την πανδημία

Ορισμένες από τις διατροφικές συνήθειες πιθανόν να διατηρηθούν και μετά την επιδημία, μιας και η καραντίνα για αρκετούς κράτησε περισσότερο από 3 εβδομάδες, όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί δηλαδή μια νέα συνήθεια. Για τους πιο πάνω λόγους, θεωρώ πως θα ανέβουν τα επίπεδα παχυσαρκίας έως ώτου ξεφύγουμε εντελώς από τις επιπτώσεις του Covid-19, ο κόσμος επανέλθει στις δουλειές του και ξεπεράσει η οικονομία μας την κρίση που υπέστει. Όλα αυτά συντήνουν στην αύξηση άγχους που έχει άμεση συσχέτιση με την διατροφή και το βάρος.

Άγχος, ‘’εχθρός’’ της διατροφής

Όπως θα έχεις καταλάβει, το άγχος είναι ο σημαντικότερος ‘’εχθρός’’ της διατροφής γι’αυτό αναφέρομαι και τόσο συχνά. Ειδικότερα αυτή την χρονιά παρατηρήθηκε μια ραγδαία αύξηση άγχους σε αρκετό πληθυσμό κυρίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η κατανάλωση αλμυρών προϊόντων καθώς και προϊόντων με αυξημένα λιπαρά και ζάχαρη συνήθως αυξάνεται όταν οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις που προκαλούν άγχος και κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι λιγούρες αυτές ήταν πιο έντονες και συχνές. Ως εκ τούτου με κυριότερη αιτία το άγχος, παρατηρείται αύξηση βάρους κατά και μετά την καραντίνα.

pexels-cottonbro-3951600.jpg

Εγκλεισμός και έτοιμο φαγητό - delivery -

Ο άνθρωπος σε μια τόσο ασταθής περίοδο τείνει να χάννει τον αυτοέλεγχο του και να βρίσκει ″καταφύγιο″ σε φαγητά που τον κάνουν να νιώθει παροδικά καλά. Κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος επικρατούσαν και οι δυο ομάδες. Αυτές που κατεύφευγαν στις έτοιμες λύσεις αλλά και αυτές που μαγείρευαν στο σπίτι. Είτε το ένα είτε το άλλο, λόγω του εσωτερικού άγχους που προκαλεί η πανδημία, ο οργανισμός καταφεύγει σε πιο εύκολες λύσεις που θα τον ικανοποιήσουν θερμιδικά και γευστικά αλλά όχι και τόσο θρεπτικά. Δηλαδή, ακόμη και αυτοί που μαγείρευαν στο σπίτι παρατηρήθηκε πως έφτιαχναν πιο λιπαρά φαγητά, σπιτικές λιχουδιές οπόταν και πάλι το εσωτερικό άγχος θα έλεγα ότι ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες που αρκετοί κατέφευγαν στα έτοιμα φαγητά.

Εγκλεισμός #02, τί να προσέξεις  

Όπως και εσύ θα έχεις προσέξει, αρκετοί είναι αυτοί που στην 1η καραντίνα την είδαν σεφ και έφτιαχναν διάφορα εδέσματα στο σπίτι. Αν θες να αποφύγεις την αύξηση βάρους που έδειξαν οι έρευνες για την 1η καραντίνα, τότε μαγείρεψε με σύνεση, οργάνωσε τα γεύματα σου, κάνε λίστα για τα ψώνια σου και απέφυγε να βομβαρδίσεις το σπίτι με περιττές θερμίδες. Προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης φαγητών από έξω ή ακόμη και αν ξεφύγεις κάποια στιγμή και το παρακάνεις, τότε η σωματική άσκηση θα ήταν η απάντηση μιας και έχεις πλέον περισσότερο ελεύθερο χρόνο για ένα περπάτημα ή και τρέξιμο έξω στον καθαρό αέρα!

Previous
Previous

TIPS για να μην πάρεις βάρος στην καραντίνα

Next
Next

Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες;