Eθιστικές τροφές και ενοχές
Σήμερα θα μιλήσω για ένα θέμα που είμαι σίγουρη ότι και εσύ το σκέφτεσε, και εσένα σε έχει βασανίσει αρκετές φορές. Έχεις και εσύ ένα τρόφιμο στο οποίο κατεφεύγεις όταν κάτι σε βασανίζει συναισθηματικά / ψυχολογικά; Νιώθεις ενοχές μετά την κατανάλωση της ″εθιστικής τροφής″; Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε στόχος μου στο παρόν άρθρο είναι να σε κάνω να καταλάβεις πως δεν είσαι μόνη / μόνος.
Όλοι μας έχουμε τις αδυναμίες μας και όλοι μας καταφεύγουμε σε συγκεκριμένες τροφές που θα μας ανακουφίσουν συναισθηματικά. Συναισθηματική υπερφαγία όπως ονομάζεται επιστημονικά, ένα μεγάλο θέμα που θα αναπτύξω μέσα στα επόμενα άρθρα. Για εμένα λοιπόν αυτή η τροφή είναι τα πατατάκια. Ναι αυτές οι μικρές λιχουδιές που για κάποιο μπορεί να περνούν απαρατήρητες, για εμένα αποτελούν την μεγαλύτερή μου αδυναμία και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σου. Κάποιοι θα έλεγαν διαιτολόγος και να καταναλώνει πατατάκια; Ξέρεις και οι διαιτολόγοι είναι άνθρωποι όπως όλοι. Αυτός που ισχυρίζεται πως τα κάνει όλα τέλεια, μόνο τον εαυτό του κοροϊδεύει, γιατί όπως έχω προαναφέρει, όλοι ανεξαιρέτως έχουμε τις αδυναμίες μας.
Τα πατατάκια λοιπόν αποτελούν την δικιά μου αδυναμία ενώ για εσένα μπορεί να είναι τα γλυκά, τα αλμυρά ή οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά που συνήθως συνοδεύεται με υψηλά λιπαρά. Όταν βρίσκομαι με φίλους, συγγενείς και έρχομαι αντιμέτωπη με πατατάκια πιάννω τον εαυτό μου να μην μπορεί να αντισταθεί και τελικά να καταλήγω στο να τα τρώω. Είμαι σίγουρη πως και εσύ το νιώθεις με την δικιά σου εθιστική τροφή και πως μπορείς να νιώσεις τα λόγια μου.
Πέραν του ότι όντως υπάρχουν οι εθιστικές τροφές, αυτή η συμπεριφορά συνδέεται επιστημονικά με την ψυχολογία του ατόμου, όταν δηλαδή μπορεί να πιέστηκες στη δουλειά ή μετά από ένα τσακωμό με τον σύντροφό σου ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να συνέβηκε που σε επηρέασε εσωτερικά τότε φαίνεται πως οι εθιστικές τροφές επηρεάζουν μέρος του εγκεφάλου εκκρίνοντας ντοπαμίνη που συνδέεται με θετικά συναισθήματα ενισχύοντας έτσι την διάθεση. Οπόταν αυτή είναι και μία από τις επιστημονικές ερμηνίες της συμπεριφοράς αυτής. Πολλές φορές η αντίδραση αυτή συνοδεύεται με αρνητικά συναισθήματα όπως ντροπή, ενοχές, μειωμένη αυτοεκτίμηση και άλλα. Θα έπρεπε όμως να νιώθεις κάπως έτσι;
Μην αυτοκαταστρέφεις τον εαυτό σου νιώθοντας ενοχές για κάτι που ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος, αντ’αυτού λάβε δράση και βρες τον τρόπο επίλυσής του. Μιλώντας πάντα πρακτικά, με το πώς εγώ το αντιμετωπίζω στο να τα καταναλώνω μόνο όταν και εφόσον πραγματικά τα θέλω είναι όταν νιώσω πραγματικά την ανάγκη να τα έχω, μία φορά στο τόσο δεν διστάζω να ανοίξω ένα πακετάκι. Με αυτό τον τρόπο δεν στερώ στον οργανισμό μου κάτι που του αρέσει, χωρίς όμως να μου επιτρέπω να συμβαίνει συχνά αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο το στερητικό σύνδομο. Αν δεν το στερείς στον οργανισμό σου αυξάνεις τις πιθανότητες του να μπορείς να έχεις περισσότερη αυτοσυγκράτηση.
Άλλος τρόπος που μπορείς να βοηθηθείς, είναι βάζοντας εμπόδια στην κατανάλωσή του. Δηλαδή, όταν νιώσεις αυτό το έντονο αίσθημα ότι θες να το φας, προσπάθησε να απασχολήσεις το μυαλό σου με κάτι άλλο, όπως το να βγεις έξω για μια βόλτα με το σκυλάκι σου, να πάρεις τηλέφωνο μια φίλη ή οτιδήποτε άλλο. Να ξέρεις το αίσθημα αυτό δεν διαρκεί για πάνω από 20 λεπτά γι’αυτό πάρε τον έλεγχο του εαυτού σου στα χέρια σου!
Ναι, είμαι σίγουρη πως και εσύ έχεις νιώσει αυτά τα συναισθήματα, είμαι σίγουρη πως και εσύ κάποια στιγμή έφτασες στην απόγνωση γιατί απλά είσαι και εσύ άνθρωπος, έχεις και εσύ συναισθήματα! Να μην νιώθεις τύψεις λοιπόν ή και ενοχές, αντ’αυτού να αναζητήσεις τρόπους επίλησης του προβλήματος γιατί απλά δεν έχεις κάτι διαφορετικό από κάποιο άλλο που βρίσκεται σε μια παρόμοια στρεσογόνα κατάσταση!