Μητρικός θηλασμός και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η θηλάζουσα μητέρα

menu-diet-ibu-menyusui.jpg

Σωστή και ισορροπημένη διατροφή

Μια μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να ακολουθεί μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε μέσω του μητρικού γάλακτος να παρέχει στο μωρό της όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή του.

Τι να προσέχει η μητέρα την περίοδο του θηλασμού;

Ενεργειακή πρόσληψη

Οι ανάγκες σε θερμίδες μιας γυναίκας που δεν θηλάζει είναι διαφορετικές από αυτές μιας γυναίκας που θηλάζει. Επιπλέον, οι ενεργειακές απαιτήσεις της θηλάζουσας μητέρας είναι αυξημένες από τις ενεργειακές της ανάγκες πριν από την εγκυμοσύνη. Βέβαια, οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες μετά τον τοκετό, ενώ σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό των ενεργειακών αναγκών της θηλάζουσας μητέρας παίζει και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς της (αν κάνει καθιστική ζωή χρειάζεται λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι εάν γυμνάζεται συστηματικά).

diatrofi-kai-thilasmos.jpg

Αποφυγή αυστηρών και μονοφαγικών διαιτών

Η εφαρμογή αυστηρών και μονοφαγικών διαιτών, καθώς και η λήψη σκευασμάτων αδυνατίσματος μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Προσοχή στη μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη

Επειδή η μειωμένη πρόσληψη ενέργειας που προτείνουν τα αυστηρά προγράμματα απώλειας βάρους μπορεί να επηρεάσει ποσοτικά και ποιοτικά το μητρικό γάλα, η ενεργειακή πρόσληψη για τις θηλάζουσες μητέρες δεν πρέπει να είναι κάτω από 1700-1800 Kcal την ημέρα. Ένας Διαιτολόγος μπορεί να καταρτίσει για εσένα ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για σταδιακή απώλεια βάρους, χωρίς να επηρεαστεί η παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Σε αυτή τη φάση της ζωής σου είναι σημαντικό να σκέφτεσε ότι συνήθειες που πραγματοποιείς είναι ικανές να επηρεάσουν την υγεία του βρέφους σου. Συνεπώς, προσπάθησε να αποφύγεις το αλκοόλ, τη νικοτίνη (κάπνισμα) και τα φάρμακα που ο ιατρός σου δεν σου έχει δώσει την έγκριση. Όλες αυτές οι ουσίες περνούν στο γάλα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το βρέφος. Μικρές δόσεις καφεΐνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού δε δημιουργούν πρόβλημα, καθώς σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων 200mg καφεΐνης είναι η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση για τις θηλάζουσες.

images.jpg

Τι δυσκολεύει το αδυνάτισμα την περίοδο του θηλασμού;

Ενώ όμως φαίνεται εύκολη η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού, υπάρχουν κάποιες συνθήκες οι οποίες δυσχεραίνουν την απώλεια βάρους και αγανακτούν τις νέες μητέρες.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες;

Πολύ συχνά η έλευση του νέου μέλους της οικογενείας συνοδεύεται από άγρια ξενύχτια και διαταραχές ύπνου. Νεώτερες μελέτες έχουν συσχετίσει τις λίγες ώρες ύπνου με δυσκολία στην απώλεια βάρους. Ο ελλιπής ύπνος συνδυάζεται με διαταραχή δύο ορμονών οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους: της λεπτίνης και της γκρελίνης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας έδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερο κάθε νύχτα για τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό παρουσίαζαν δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης στο αίμα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα της προλακτίνης επιβραδύνουν τον μεταβολικό ρυθμό και επιπλέον αυξάνουν την όρεξη, δύο παράγοντες που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το αδυνάτισμα μετά την εγκυμοσύνη.

2469934177.jpg

Βιταμίνες, Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία

Όταν θηλάζεις έχεις επίσης μεγαλύτερη ανάγκη σε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, γι΄ αυτό έχεις ένα ακόμη λόγο να κάνεις μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Προσπάθησε να επιλέξεις ποικιλία σε λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνη από άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς. Οι περισσότεροι αρμόδιοι υγείας (γυναικολόγοι, παιδίατροι, διαιτολόγοι) συστήνουν και ένα ειδικό σκεύασμα πολυβιταμίνης για θηλασμό, έτσι ώστε να καλύπτεις όλες τις βασικές σου ανάγκες, ωστόσο είναι καλό να συμβουλευτείς το γιατρό και το διαιτολόγο σου πρωτού περάσεις σε αυτή την επιλογή.

Θηλασμός, ο ρόλος της βιταμίνης D

Αν η μητέρα έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, τότε το γάλα της δεν θα έχει αρκετή ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα πρέπει να δίδονται με την συμβουλή ιατρού ή διαιτολόγου.

diet-ibu-menyusui-sehat.jpeg

Θηλασμός και αλκοόλ

Αλκοόλ

Κατά την περίοδο του θηλασμού, συστήνεται η περιστασιακή κατανάλωση μόνο αλκοολούχων ποτών χαμηλής περιεκτικότητας. Μάλιστα, καλό είναι η ποσότητα αλκοόλης που λαμβάνεται να μη ξεπερνά τα 0,5 γρ./ κιλό σωματικού βάρους. Οι μπύρες χωρίς αλκοόλ, θα μπορούσαν να αποτελούν μία επιλογή υγρών. Ωστόσο, δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η κατανάλωσή τους ευνοεί την αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Τα αλκοολούχα ροφήματα είναι καλό να καταναλώνονται μετά το θηλασμό και να μεσολαβεί τουλάχιστον ένα δίωρο μέχρι τον επόμενο θηλασμό.

Previous
Previous

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: 20 Οκτωμβρίου

Next
Next

5 απλά βήματα για να φτιάξεις την πιο σωστή λίστα για το σούπερμαρκετ!